10 Tips & Tricks, які зроблять ваші уроки більш інтерактивними.

 


Нудні уроки не любить ніхто. Навчання й так нелегка справа, а коли тема учню нецікава, він не може зосередитись на завданні й постійно відволікається, то користі від такого заняття не буде жодної. А от в інтерактивних та захоплюючих уроків переваг безліч. Погляньте самі!

Створення емоційних зв’язків

Взаємодія з учителем та іншими учнями відіграє важливу роль у навчанні. Обговорення спільних тем та активна участь у навчальних іграх сприяє залученню учня у контекст та кращому засвоєнню інформації.

Краще усвідомлення

Інтерактивні елементи стимулюють глибше мислення в учнів, ніж пасивне навчання. Таким чином ви активно залучаєте їх до процесу.

Доступність

Кожен учень має різні вимоги до навчання. За допомогою інтерактивних засобів одна і та сама інформація може бути представлена у різних форматах, що дозволяє задовольнити будь-які потреби у вивченні матеріалу.

Більш дієвий результат

Коли учень бере активну участь у процесі навчання, він стає більш зацікавленим та швидше набуває нових навичок.

Загалом, сучасні учні мають безліч переваг у навчанні, які полягають у поєднанні різноманітних мультимедійних і сенсорних вражень. Інтерактивні сценарії, які заохочують участь, вибір, співпрацю та обговорення, є більш привабливими. Насправді інтерактивна освіта допомагає учням навчатися у шість разів швидше, ніж інші методи.

Отже, які Tips & Tricks ви можете використати під час своїх онлайн-уроків англійської, щоб зробити їх більш інтерактивними? Даємо кілька дієвих порад!

Сегментуйте свій урок

Це стосується часу та інформації. Доцільним буде підтримувати швидкий темп уроку та розбивати інформацію на маленькі частини, що буде легко запам’ятати. Тобто слід уникати довгих пояснень і слайдів із занадто великою кількістю тексту!

Також інтерактивності сприятиме міксування темпів уроку та додавання різних типів діяльності. Завдяки цьому, час для ваших учнів промайне дуже швидко.

Використовуйте різні формати

Віртуальні класи будуть цікавішими, якщо залучити різноманітні формати навчання. Для спілкування це можуть бути:

  • дискусійні форуми,
  • електронна пошта курсу,
  • системи трансляції текстових повідомлень,
  • чат групи,
  • оголошення на домашній сторінці.

Для презентації матеріалу студентами добре сприймаються пояснювальні скрінкаст відео, які дуже легко створювати та поширювати.

Застосовуйте візуальний контент

Так само як під час офлайн-занять, візуальний контент є дієвим і у віртуальному просторі. Він забезпечує ефективність та зрозумілість онлайн-уроку. Це може бути будь-що:

  • відео,
  • графік,
  • фотографія,
  • слайд-шоу.

Дослідження показують, що учень швидше запам’ятає урок, який містить візуальну графіку, ніж простий текст. Залучення візуалу полегшить сприйняття складних понять, покращить запам’ятовування та залучить учнів до процесу.

Спробуйте сторітелінг

Розповідь — це найпростіший спосіб зацікавити людину. Замість того, аби просто читати нудну лекцію, вигадайте історію. Що вам дасть сторітелінг?

Сторітелінг виховує цінності

В історіях зазвичай описують життєві ситуації, які служать повчанням. Коли учні знаходять щось корисне для себе в історії, вони більше залучаються до уроку. Завдяки історії учні можуть також розвинути у себе такі важливі чесноти, як доброта, співчуття, чесність і сміливість.

Сторітелінг покращує сприйняття на слух

Втримувати зацікавленість учнів під час онлайн-заняття вкрай важко. Саме розповідь може привернути їхню увагу і, таким чином, покращити їхні навички слухання.

Сторітелінг допомагає запам’ятовувати

Розповідь історій допоможе вам позбутися монотонності і дозволить учням засвоїти матеріал. Якщо учні співпереживатимуть героям, то краще запам’ятають завдяки емоційній складовій те, що обговорювалося у класі.


Ви також можете використовувати технології, щоб покращити спосіб передачі змісту. Створіть історію за допомогою анімації, відео та аудіо, щоб учні могли краще зануритися у події та зрозуміти зміст. Інтерактивне відеонавчання є перевіреним способом підвищення залученості.

Використовуйте технології

Навчання онлайн стикається з багатьма труднощами, але воно також дає вам цілий набір справді крутих інструментів.

Залежно від того, які технології ви використовуєте:

  • дошки,
  • вказівники,
  • віртуальні ігри,
  • текстові редактори,
  • інструменти для малювання,
  • редактори файлів,
  • кімнати для підгруп,
  • інструменти для спільного використання екрана,

ви можете урізноманітнити свої уроки та постійно тримати увагу учнів.

Перш за все, переконайтеся, що ви знаєте, як користуватися цими віртуальними інструментами, та поясніть їх особливості учням, щоб вони також відчували себе впевнено.

Тоді подумайте, як ви можете використати їх, щоб оживити свої уроки. Наприклад, кілька хвилин інтерактивного малювання, як винагорода після успішного виконання граматичної вправи.

Більше дискусій

Імпровізовані розмови сприятимуть виникненню інсайтів, розвитку креативності та навичок спілкування, а також дозволять покращити стосунки учнів і згуртувати їх.

Використовуючи програми для веб-конференцій, ви можете створювати різноманітні можливості для взаємодії між учнями, наприклад обговорення тих чи інших тем в малих групах або цілим класом.


Навчання — це гра

Учні найкраще сприймають інформацію, коли стають активними учасниками навчального процесу. Ось чому залучення інтерактиву є чудовим способом змусити ваших учнів засвоїти тему швидше та принесе їм задоволення від навчання.

На кожному занятті виділіть час для головоломок чи стратегічних ігор, які спонукають до роздумів, пошуку шляхів вирішення проблем або складання сценаріїв оцінки ситуації.

Завдяки таким активностям ваші учні зможуть відточити свої здібності у розв’язанні проблем та прийнятті рішень, а також ставатимуть більш винахідливими та співпрацюватимуть один з одним.

Також заохочуйте їх створювати презентації або проєкти на актуальну тему. Це змусить учнів ретельніше досліджувати питання та краще зрозуміти предмет вивчення.


Проведення гумористичних вікторинє ще одним чудовим способом дізнатися, як добре учні засвоїли матеріал. Крім того, не забувайте про винагороду, адже вона мотивує працювати краще.

Це триматиме учнів у тонусі, а також сприятиме дружньому змаганню між ними.

Хіт сезону — навчання за сценарієм

Навчання за сценарієм – останній тренд у сфері освіти. Він полягає у демонстрації конкретних навичок у контексті ролі.

Наприклад, ви можете попросити одного учня зіграти роль лікаря, а іншого — представника фармацевтичної компанії.

Завдання вчителя полягає у тому, щоб скеровувати обох учнів та надавати зворотній зв’язок на кожному кроці.

Такий тип навчання якнайкраще підходить для моделювання та розігрування сценаріїв з реального життя. А коли учням цікаво і вони залучені у процес — вам не доводиться думати, як зробити онлайн-класи більш інтерактивними.

Частіше перевіряйте успішність

Саме в онлайн-класі варто частіше перевіряти успішність. Ви можете провести тест з уже вивчених тем або поставити учням кілька питань, щоб оцінити їхню обізнаність.

Онлайн-опитування та вікториниз винагородою за перемогу буде ще одним чудовим способом отримати підвищену увагу учнів. Так ви зможете залучити та перевірити рівень знань кожного з них.

Сучасні технології дозволяють створювати тести та опитування на професійному рівні. Ви можете встановити таймер для виконання тесту. Деякі платформи самостійно вираховують оцінку та створюють фінальний звіт. Усе це може заощадити ваш дорогоцінний час і зробити ваші онлайн-класи більш інтерактивними.

Ще одним дієвим способом залучення учнів стане оцінювання своїх одногрупників.

Це класична техніка, яка також чудово працює і в онлайн-форматі. Перегляд робіт один одного, покращить їхнє розуміння того, що вони вивчають. Такий спосіб оцінювання заохочує також обмін знаннями, а це стане надзвичайно цінним досвідом для учнів.

Цінуйте своїх студентів

Звісно, ви розумієте, що ізоляція, яку відчувають студенти, навчаючись в онлайн-класах, може бути важливим фактором, який змушує їх почуватися демотивованими.

Багато хто з учнів може думати, що ніхто не помітить і не перейматиметься, якщо вони пропустять урок. Крім того, можна знайти так багато спокус і виправдань, щоб не приєднуватися до заняття.

Найкращий спосіб виправити це — дати своїм учням відчути, що їх цінують у класі. Як це зробити? Ось, наприклад:

  • називайте учнів за іменами частіше;
  • згадуйте матеріал та цікаві моменти з попередніх уроків;
  • ваші учні мають постійно бути у курсі того, що відбувається у класі та як просувається план навчання;
  • дізнайтеся про інтереси учнів та включайте їх в урок, коли це можливо;
  • забезпечте регулярний фідбек на роботу ваших учнів;
  • будьте позитивним, надихаючим і присутнім.

А також попросіть ваших учнів про зворотній зв’язок з їхнього боку. Це буде ще однією чудовою нагодою для взаємодії. Будь-які відгуки учнів нададуть можливість оптимізувати програму навчання, вашу роботу та підвищать результативність занять.




Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Використання елементів STEM-освіти на уроках англійської мови.-виступ

Використовуйте графічні органайзери! Коли багато інформації про якусь тему, ідеальні павутини - чудовий спосіб організувати все це.