Ефективне вивчення лексики за допомогою word clouds.





 Хмари слів або, як ми звикли, word clouds — це зображення, які формуються зі списку слів. Зазвичай, чим частіше слово з’являється у списку, тим більшого розміру або частіше воно буде зустрічатися у хмарі слів.

Word cloud не обов’язково має форму хмари. Натомість залежно від програми, у якій його створили, зображення може мати вигляд серця, дерева тощо. Шрифт, колірну схему та орієнтацію також можна налаштувати та створити унікальний дизайн.

Використання хмари слів — одна з багатьох стратегій активного навчання, яку вчителі можуть застосувати для залучення visual learners.

Хмари слів можна використовувати як візуалізацію ідей чи думок студентів, а також як зображення, які вчитель може готувати заздалегідь.

Додатки для створення word clouds

Існує безліч додатків, за допомогою яких можна створювати хмари слів. Ось найпопулярніші серед них:

WordClouds https://www.wordclouds.com/

Безоплатний онлайн-генератор хмар, який може працювати на вашому ПК, планшеті або смартфоні. Вставте текст, завантажте документ або відкрийте URL-адресу, щоб автоматично згенерувати хмару слів або тегів. Налаштуйте свою хмару за допомогою форм, тем, кольорів та шрифтів.

Ви також можете редагувати список слів, розмір хмари та розмір зазору.

Wordclouds.com також може генерувати клікабельні хмари слів із посиланнями — карта зображень. Коли хмара готова, збережіть зображення або поділіться ним в інтернеті.

AnswerGarden https://answergarden.ch/

Це ресурс, в якому можна будувати спільну хмару слів у реальному часі, щоб мати зворотнийй зв’язок від аудиторії.

Для того, щоб створити свій AnswerGarden, потрібно ввести нову тему на сторінці Create New AnswerGarden. Наступний крок — поділитися своїм AnswerGarden з іншими людьми. Використовуйте його під час занять у класі, на зборах або на конференції.

Коли студенти почнуть публікувати свої відповіді на ваше запитання, або вводячи власні відповіді, або клікаючи на запропоновані відповіді, вони показуватимуться у вашому AnswerGarden у формі хмари слів, що збільшується.

Серед інших додатків, в яких можна створювати хмари:

Що можна робити з хмарами на заняттях англійської?

Актуалізація попередніх знань

Визначити певну тему уроку та попросити студентів згадати усі слова англійською, пов’язані із цією темою.

Після того, як усі слова будуть додані у хмару, студенти можуть у парах чи невеликих групах обговорити слова, які вони не знають або пошукати їх в онлайн-словнику.

На це їм слід відвести певний час, а тому вчителю потрібно правильно спланувати урок. Це не завжди легко, оскільки потрібно точно визначити фокус заняття та його основні компоненти.

Курс The Basics of Lesson Planningдопоможе вчителям англійської правильно підходити до планування уроків.

Після курсу кожен викладач краще розумітиме основні компоненти типового плану уроку, вмітиме планувати уроки відповідно до навчання студентів різних навичок, опанує техніки для ефективного щоденного планування занять.

Вивчення слів, що важко запам’ятовуються

В кінці уроку, на якому вивчали нову лексику, попросіть студентів перерахувати слова, які, на їхню думку, їм важко використовувати, разом створіть хмару слів та розмістіть на стіні в аудиторії, щоб ви могли пізніше до неї повертатися.

Вивчення синонімів та словотвору

Така навичка необхідна усім, хто готується до іспитів з англійської, як от ЗНО, FCE, IELTS тощо. Нам дуже потрібні синоніми, особливо на письмі.

Використовуючи AnswerGarden, ви можете попросити учнів подумати над синонімами до слів, або задати слово, з якого потрібно утворити нові частини мови.






Відстежувати прогрес

Разом з учнями ви можете порівняти дві хмари слів. Першу хмару створіть разом з учнями перед вивченням нової теми чи юніту. По завершенні сформуйте новий список слів, пов’язаних з темою. Порівняйте ці хмари.

  1. Які зміни відбулись у знаннях учнів з теми? 
  2. Чи збільшився їхній словниковий запас? 
  3. Чи знають вони більше понять, пов’язаних з темою? 
  4. Чи було простіше формувати список до викладання нової теми чи після завершення ? 

Розмістіть другу хмару слів у класі, аби celebrate the learning.

Голосування

За допомогою word cloud учні можуть голосувати за певну ідею. Наприклад, обирати тему для есе, погоджуватися чи не погоджуватися з аргументами, вирішувати щось разом.

Вам потрібно лише запропонувати декілька опцій, а коли студенти будуть вписувати свої відповіді. Найпопулярніша буде виділена найбільшим розміром та шрифтом.

Опитування

Оскільки AnswerGarden настільки простий і швидкий у використанні та не вимагає реєстрації, студенти можуть використовувати його для створення власних невеликих опитувань.

Потім вони можуть поділитися ними в класі або через свої мережі соціальні мережі та представити відповіді в класі.

Отримати зворотний зв’язок

Використати хмару — найкраща ідея, адже усі відповіді анонімні. 

В кінці уроку чи теми ви можете запитати студентів про те, що нового у корисного вони вивчили або про те, над чим, на їх думку, їм доведеться ще працювати.


Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Використання елементів STEM-освіти на уроках англійської мови.-виступ

10 Tips & Tricks, які зроблять ваші уроки більш інтерактивними.

Використовуйте графічні органайзери! Коли багато інформації про якусь тему, ідеальні павутини - чудовий спосіб організувати все це.